Mořské akvárium

Vlastnosti
Značky
  •  
  •  
Dupla Marin akvárium s mořskou vodou Ocean Cube 50, sada
Dupla Marin akvárium s mořskou vodou Ocean Cube 50, sada ...
Jsou k dispozici varianty
8 999,00 Kč
Dupla Marin akvárium s mořskou vodou Ocean Cube 50, sada
Dupla Marin akvárium s mořskou vodou Ocean Cube 80, sada
Dupla Marin akvárium s mořskou vodou Ocean Cube 80, sada 45 × 45 × ...
Jsou k dispozici varianty
11 799,00 Kč
Dupla Marin akvárium s mořskou vodou Ocean Cube 80, sada
Aqua Medic Armatus XS
Aqua Medic Armatus XS
2 499,00 Kč
Aqua Medic Armatus XS

To nejdůležitější nejdříve: Co je akvárium s mořskou vodou?

Akvárium s mořskou vodou se v porovnání se sladkovodním akváriem neplní běžnou vodovodní vodou, ale mořskou vodu - neboť v akváriu s mořskou vodou se musí napodobit poměry v moři. Jak obyvatelé, tak i rostliny se necítí ve sladké vodě dobře. V mořské vodě jsou rozpuštěny ionty různých solí s průměrným obsahem soli 3,4 %. Mořskou vodu pro akvária s mořskou vodou koupíte buď v obchodě nebo si ji sami připravíte pomocí speciálních přísad.

Náš tip: Když chcete doplnit do nádrže odpařenou vodu, použijte vždy sladkou vodu.

Jak velké by mělo být akvárium s mořskou vodou?

U akvária s mořskou vodou platí: Čím větší, tím lepší. Minimální objem 250 až 300 litrů s rozměry například 100 cm x 50 cm x 50 cm je zvláště pro nezkušené akvaristy účelné, neboť větší množství vody snese malé chyby při péči. Určité druhy ryb a rostliny také vyžadují větší životní prostor, aby se ukázaly v plné kráse. Také pro milovníky drobných bezobratlých existuje řešení: Nano akvária mají obsah vody maximálně 50 litrů a i v nejmenším bytě se z nich stane optická atrakce.

Náš tip: Pro začátek je vhodná kompletní sada, která obsahuje jak nádrž a skříňku pod akvárium, tak i techniku.

Jakou techniku potřebujete pro své akvárium s mořskou vodou?

Kromě akvária a stabilní skříňky pod akvárium potřebujete další prvky, aby bylo možné uvést vaše akvárium s mořskou vodou do provozu:

  • Akvarijní čerpadlo: Průtokové čerpadlo vytváří pohyb vody a mělo by mít 10 až 15násobný průtok, než je objem akvária (při 1 000 litrech je celkový průtok 10 000-15 000 litrů)
  • Odpěňovač: Přístroj k úpravě vody je akvarijní filtr, který odstraňuje z vody odpadní a usazené látky
  • Osvětlení akvária: Rostliny a živočichové potřebují pro svou látkovou výměnu světlo: Světlo musí být intenzivnější než ve sladkovodním akváriu, aby pronikalo až do tkáně korálů - Regulujte osvětlení pomocí spínacích hodin
  • Osmózní zařízení: Fyzikálním postupem se z vodovodní vody odfiltrují soli a škodlivé látky
  • Topná tyč: Exotické ryby a rostliny potřebují teplou vodu, aby se cítily dobře - Optimální teplota se pohybuje mezi 24 °C a 26 °C

Kromě technických zařízení je účelné mít doma některé testy k testování kvality vody: Hustoměr a test pH hodnoty patří ke standardní výbavě každého majitele mořského akvária.

Vdechnutí života akváriu s mořskou vodou: Bude pestrý

Pokud jste vytvořili základní technické předpoklady, můžete naplnit akvárium s mořskou vodou kameny, vodou a substrátem. Kameny a dekorativní předměty by měly mít otvory nebo póry, aby skýtaly úkryt živočichům. Jako substrát použijte 3 až 4 cm akvarijního písku. Jaký podklad přitom použijete, to záleží na rybách, které chcete chovat. Například pyskouni potřebují navíc k drobnému štěrku jemný písek na rytí.

Mějte na paměti, že po několika týdne přidáte 40 až 50 % živých kamenů jako dekoraci do akvária, v nichž žijí původní mikroorganismy a ""naočkují“ vodu. Jsou-li parametry vody v pořádku, můžete asi po třech měsících nasadit první ryby živící se řasami. Pokud již nejsou ve vodě mazlavé řasy, mohou se nasadit korály a další ryby.

Náš tip: Mějte na paměti - vaši spolubydlící mají individuální nároky na své krmivo pro ryby!

Akvárium s mořskou vodou - Nebojte se experimentovat

I když akvárium s mořskou vodou na první pohled klade větší nároky než sladkovodní akvárium, námaha se vyplatí: Několika triky, trochou cviku a potřebným know-how vytvoříte třpytivý podmořský svět. Tak vznikne ve vašem obývacím pokoji malý ekosystém plný poutavých živočichů, které můžete celé hodiny pozorovat.